Oxford University Press's
Academic Insights for the Thinking World

A 4th of July Barbeque Quiz

Rebecca OUP-US

Homer Simpson had a point, “you don’t make friends with salad,” especially on the 4th of July. A good party requires a good barbeque and Andrew Smith, editor of the Oxford Companion to American Food and Drink, is here to test your knowledge. Think you are the king of all grill masters? See how many of the following questions you can get right. The answers are at the end.

1. The word barbecue likely originated in:
A. Spain
B. Caribbean
C. Mexico
D. Argentina
E. France

2. The state that is famous for its barbecued mutton is:
A. Kentucky
B. Missouri
C. Georgia
D. Alabama
E. Tennessee

3. Whole-hog barbecues with a simple vinegar sauce can be typically found in:
A. Alabama and Mississippi
B. Kansas and Missouri
C. Texas and Oklahoma
D. Georgia and South Carolina
E. Kentucky and Tennessee

4. The state that is famous for its yellow mustard sauce barbecue sauce is:
A. South Carolina
B. Illinois
C. Tennessee
D. Texas
E. Missouri

5. “Western style” barbecue tends to be:
A. Open pit
B. Closed pit
C. Grilled
D. Pulled pork
E. None of the above

6. The barbecue restaurant in Kansas City made famous by Calvin Trillin is:
A. Arthur Bryant’s
B. Joe Junior’s
C. Pig Stand
D. Dave’s
E. Salt Lick

7. What is “Texas Toast,” a typical barbecue side dish?
A. Cheese sandwich
B. Croutons
C. Garlic bread
D. Blacken fish
E. Fried bread

8. The typical meat that is barbecued in Alabama, Mississippi, Georgia and North Carlina is:
A. Pork
B. Lamb
C. Beef
D. Chicken
E. Rabbit

9. The typical meat that is barbecued in Texas, Oklahoma, Missouri and Kansas is:
A. Pork
B. Lamb
C. Beef
D. Chicken
E. Rabbit

10. In a famous commercial, who put shrimp on the barbie?
A. Fred Thompson
B. Paul Hogan
C. Dave DeWitt
D. Rick Rogers
E. James Beard


1. B
2. A
3. D
4. A
5. B
6. A
7. C
8. A
9. C
10. B

Recent Comments

  1. [...] out some of our favorite patriotic posts below: A barbeque quiz! The Constitution and July 4th. Veneers of Citizenship. George Washington. The G.I. Bill. Almost a [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *